đŸŽ™ïž: Forrykende toppoppgjĂžr i vente

PÄ torsdag kommer serietoer Molde pÄ besÞk til BodÞ. Her er alt du trenger Ä vite fÞr toppkampen pÄ Aspmyra.

BodĂž/Glimt mot Molde. Det er litt swung over den kampen. Glimt pĂ„ fĂžrsteplass, Molde pĂ„ andreplass. Akkurat som i fjor. Dette blir en heidundrane fotballkamp.

Eliteseriens to beste lag de to siste sesongene har allerede skaffet seg en Ăžrliten luke ned til de andre lagene i Eliteserien denne sesongen. Begge lag pĂ„ 20 poeng, Glimt foran pĂ„ mĂ„lforskjell. Fem poeng skiller de to lagene fra Kristiansund som ligger pĂ„ tredjeplass (med en kamp mindre spilt).

Utgangspunktet for de to lagene er helt likt. 6-2-1.

TĂžff kamp i Oslo

BodĂž/Glimt kommer fra en tĂžff kamp i Oslo i forrige serierunde. VĂ„lerenga gikk ut i hundre og gjorde en veldig god kamp mot den regjerende seriemesteren. Til tross for flere gode sjanser maktet ikke VIF Ă„ fĂ„ ballen i mĂ„l fĂžr pause, i alle fall ikke godkjent av dommer.

I andre omgang var det Glimts tur Ă„ ryste motstanderen litt. Glimt startet omgangen bra og presset seg stadig nĂŠrmere VĂ„lerengas mĂ„l. Til slutt fikk Ola Solbakken hull pĂ„ byllen da han stanget Glimt i ledelsen pĂ„ en corner.

Dessverre for Glimt sĂ„ rĂžk trepoengeren ikke lenge etterpĂ„. VĂ„lerengas press mot Glimt ga til slutt uttelling og Oslo-laget sikret seg ett poeng mot Glimt. Dermed gikk de helgule pĂ„ sesongens tredje poengtap etter ni spilte kamper.

Et moldelag i storform

Molde har imponert i Eliteserien denne sesongen, og ser ut til Ă„ fortsette storformen de hadde i vinter da de imponerte hele fotball-Europa med spillet sitt i Europe League.

De kommer til BodĂž rett fra to strake hjemmeseire mot Sarpsborg 08 (4-1) og StabĂŠk (2-1) og har en mĂ„lkĂ„t spiss pĂ„ topp. Ohi har bĂžtta inn mĂ„l for fjorĂ„rets sĂžlvvinnere og stĂ„r med hele ni scoringer sĂ„ langt i Ă„r. Tre mĂ„l mer enn Glimts toppscorer, Erik Botheim.

Moldes eneste tap sĂ„ langt i Ă„r kom pĂ„ hjemmebane mot nettopp VĂ„lerenga, som snabba poeng fra Glimt forrige runde. Oslo-laget tok en tidlig ledelse, men Molde slo tilbake og snudde kampen til 2-1 like etter pause. I andre omgang var det VIF som scoret mĂ„lene og bortelaget vant 3-2 i en spennende fotballkamp.

Ellers har Molde slÄtt bÄde Kristiansund, Rosenborg, Brann, Sandefjord, Sarpsborg 08 og StabÊk, mens de har spilt uavgjort borte mot TromsÞ og MjÞndalen.

Slik gikk det sist

Det er med andre ord ikke helt samme poengfangsten for noen av de to lagene nĂ„r de mĂžtes pĂ„ Aspmyra pĂ„ torsdag som det var pĂ„ samme tid i fjor. Da mĂžttes lagene i runde 10 og Glimt sto med full pott, mens Molde hadde 8-1-0 pĂ„ sine fĂžrste ni. I Ă„r mĂžtes lagene i runde 9 og har avgitt litt flere poeng, men er fortsatt i toppen av tabellen.

Vi husker vel alle det vanvittige oppgjĂžret mellom lagene pĂ„ Aspmyra i fjor. Molde tok ledelsen tidlig, men seiersmaskineriet fra BodĂž var ikke til Ă„ stoppe. Patrick Berg utliknet pĂ„ et herlig frispark etter 25 minutter, fĂžr Kasper Junker snudde kampen 20 minutter ut i andre omgang. Jens Petter Hauge vartet opp med 3-1-scoringen noen minutter senere og Glimt sikret sin 10. seier pĂ„ rad og en fem poengs luke ned til gullrivalen.

Molde var forĂžvrig det eneste laget som klarte Ă„ slĂ„ BodĂž/Glimt pĂ„ norsk jord i 2020, da de vant returoppgjĂžret i Molde 4-2 senere den hĂžsten.

For statistikknerdene

De siste to sesongene har Eliteserie-gullet stĂ„tt mellom disse to lagene. I 2019 sikret Molde sitt forelĂžpig siste gull 14 poeng foran overraskelseslaget, BodĂž/Glimt som mista dampen litt pĂ„ slutten av sesongen. Men Ă„ret etter var det revansjens tid for de helgule fra Nordland som sikret sitt fĂžrste seriegull pĂ„ overlegent vis da 19 poeng skilte de to lagene pĂ„ fĂžrste- og andreplass.

Men de to siste Ă„rene er historie og pĂ„ torsdag stiller altsĂ„ lagene nĂŠrmest helt jevnt nĂ„r de igjen stĂ„r ansikt til ansikt pĂ„ Aspmyra. Et stadion lagene har mĂžttes 23 ganger tidligere i Eliteserien.

BodĂž/Glimt har det Ăžrlille overtaket pĂ„ hjemmebane mot Molde med 11 seire pĂ„ 23 forsĂžk. Fire ganger har det endt med poengdeling, mens Molde har tatt med seg alle poengene til MĂžre og Romsdal Ă„tte ganger, senest i 2018 da Erling Braut Haaland sikret en viktig 1-0-seier.

De to siste oppgjÞrene pÄ "myra" har endt med tre poeng til hjemmelaget. Den nevnte kampen i fjor, og kampen i 2019 der Glimt virkelig viste at de mente alvor i serien. Glimt vant 3-2 etter Ä ha ledet 3-0. Ulrik Saltnes, Vegard Bergan og et selvmÄl av Martin BjÞrnbak sikret seieren for Glimt. Se hvordan det gikk nedenfor.

Totalt sett er det Molde som har overtaket nĂ„r de to lagene har mĂžttes i Eliteserien, men det er pĂ„ det berĂžmte hĂ„ret. 21 ganger pĂ„ 46 oppgjĂžr har Molde vunnet, mens Glimt har vunnet 20. Jevnere kan det nesten ikke bli. Men det hĂžrer med andre ord til sjeldenhetene at lagene deler poengene nĂ„r de mĂžtes. Det har bare skjedd fem ganger, sist i 2014 da det endte 1-1 pĂ„ Aspmyra.

PĂ„ Aker stadion har Glimt tapt 4-2 de to siste gangen, men vant bĂ„de i 2018 og i 2015. Det er med andre ord to utrolig jevne lag som mĂžtes pĂ„ torsdag. BĂ„de historisk, statistisk og tabellmessig. Et bedre utgangspunkt for et toppoppgjĂžr gĂ„r nesten ikke an Ă„ fĂ„.