Glimt-spillerne feirer seieren mot Viking i april 2024. I forgrunnen ser vi Jostein Gundersen med ryggen til og Kasper Høgh

Alt du trenger å vite før "umulig" bortekamp

Bodø/Glimt reiser til Åråsen søndag

Folkefesten i Brønnøysund er over. Glimt tok seg komfortabelt videre etter 6-0 mot BIL langs Helgelandskysten. Nå er det igjen Eliteserien som står på programmet.

Bodø/Glimt reiser til Lillestrøm og Åråsen i splitter nye drakter, klare for å kjempe om den fjerde strake seireseieren der.

Sist helg måtte Glimt virkelig grave dypt for tre poeng på Aspmyra. Viking kom på besøk til Bodø for å få med seg noe hjem til Jåttavågen og lyktes nesten. Det stod 0-0 da det bare gjenstod ti minutter av ordinær tid, men så dukket lysluggen fra Brønnøysund opp på fremste stolpe.

Glimt-spillerne feirer Ulrik Saltnes scoring i 1-0-seieren mot Viking på Aspmyra i april 2024

Vi har sett Ulrik Saltnes på fremste stolpe før, stusse ballen i mål. Men sjeldent har vi sett det med stupheading og på frispark i korridor. Men denne gangen satt den. Dermed ble det noen heseblesende minutter på slutten av kampen der Viking jaget utlikning, men et solid og robust Glimt-forsvar sto imot for andre gang på rad. 1-0, smultring og tre poeng ble fasit for Bodø/Glimt i andre serierunde.

Glimt har enda til gode å slippe inn mål denne sesongen, og en av spillerne som virkelig sto frem mot Viking var høyreback Fredrik Sjøvold, som hadde full kontroll gjennom hele kampen. Tidligere denne uka var den unge trønderen på besøk i 4-3-3 og snakket blant annet om oppvisningen mot Viking og den kommende kampen på Åråsen. Hør og se episoden under, eller der du hører podkast.

Kræsjlanding for kanarifuglene i første serierunde

Lillestrøm på Åråsen har alltid vært en hard nøtt for Bodø/Glimt. Til tross for at laget har vunnet de siste tre seriekampene på Åråsen har bare Bodø/Glimt vunnet i Lillestrøm fem ganger. Da inkluderer vi samtidlige turneringer, utenom treningskamper.

I april i fjor tapte Glimt også semifinalen i cupen på Åråsen. Men mer om innbyrdes statistikk lenger ned i artikkelen. Nå skal det dreie seg om Lillestrøm.

Glimt-spillerne takker fansen på Åråsen etter 2-1-seieren mot LSK i mai 2023

LSK kommer fra en sterk borteseier i Haugesund sist helg. De gule hadde få problemer på Haugalandet og tok i land en solid 2-0-seier på flunkende nytt hybridgress.

Storscoreren Thomas Lehne Olsen scoret kampens første mål allerede etter tolv minutter, før Eric Kitolano på lekent vis doblet ledelsen drøyt ti minutter før hvilen. Flere mål ble det ikke, og LSK tok dermed sine første poeng i 2024.

For i seriestarten hjemme på Åråsen gikk det ikke like bra for den tradisjonsrike klubben. Nyopprykkede Kristiansund gjorde nemlig livet surt for LSK i første serierunde. Etter tolv minutter scoret Ruben Alte for KBK, og like etter pause doblet Dan Peter Ulvestad ledelsen for "Uglan". LSKs  Espen Garnås reduserte, men bare få minutter senere økte KBK ledelsen sin til 3-1 ved Heine Bruseth. Ett trøstemål fra Lehne Olsen ni minutter før slutt var ikke nok, og LSK tapte dermed seriepremieren 2-3 på eget gress. Det er nok et revansjelysten hjemmelag og -publikum som venter Glimt på søndag klokken 19:15.

I midtuken tok Lillestrøm seg videre fra lokaloppgjøret mot Bjørkelangen med en komfortabel 7-0-seier.

I helhvitt på Åråsen

Fredag lanserte Glimt sin nye tredjedrakt. Den er som alltid helhvit og råstilig. I år har klubben også hentet inspirasjon fra Saltstraumen som er et bærende element gjennom hele draktens design og fremtoning. Søndag når Glimt entrer Åråsen er det første gang drakten er i bruk.

Faris Pemi Moumbagna jubler i hvit drakt etter å ha scoret to mål borte mot LSK i mai 2023

Foran nærmere 800 Glimt-supportere (solgte billetter på bortefeltet i skrivende stund) skal Glimt vise frem både drakten og forhåpentligvis fin fotball. Glimts supportere er svært reiseglade. Over 1200 stykker støttet Glimt fra bortefeltet i Fredrikstad i seriepremieren, og i femte rundekampen på Lerkendal er bortefeltet allerede utsolgt.

Støtten fra bortefeltet betyr mye for både klubben og spillerne som skal prestere på banen. Dersom du ikke har skaffet deg billett enda kan du gjøre det ved å klikke her.

For statistikknerdene

Okei, endelig litt statistikk. Som nevnt er ikke Åråsen noe favorittbane for Bodø/Glimt. Kun fem ganger av totalt 28 kamper har det endt med Glimt-seier. Lenge var det seieren i 1995 som var Glimts seneste triumf borte mot kanarifuglene, men i 2021 kom endelig seieren.

Erik Botheims mål ble kampens eneste og Glimt tok tre poeng for første gang på 26 år på Åråsen. Året etter gjentok Glimt bedriften. 4-1 ble sluttresultatet. I fjor var det et revansjelysten Glimt-lag som møtte LSK på Åråsen til seriekamp.

Se høydepunktene fra Glimts 2-1-seier i fjor:

Bare noen dager i forveien hadde lagene møttes i cupens semifinale, hvor LSK vant 1-0. Det tapet skulle Glimt få sin revansj for. Faris Pemi Moumbagna scoret to ganger i andre omgang og Glimt vant kampen 2-1. Dermed står Glimt med tre seire på fire forsøk på Åråsen, og tre på rad i Eliteserien.

Men utover det har Glimt begredelig statistikk i Lillestrøm. 15 av 28 kamper har endt med LSK-seier, og Glimt har en negativ målforskjell på 28 med 24 mot 52 scoringer på Åråsen. Inkluderer du Glimts hjemmekamper mot LSK er statistikken noe lysere, men ikke mye. Totalt har Glimt vunnet 15 kamper mot de gule og svarte fra Romerike. Det er spilt 58 kamper mellom lagene, og søndagens hjemmelag har vunnet 27 av dem.

Disse tallene inkluderer også cupkamper, som semifinalen (0-1-tap) i 2022/23, kvartfinalen (4-1-seier på Aspmyra) i 21/22 og cupfinaletapet i 1977.

Slik så det ut da Glimt vant 4-1 på Åråsen i 2022:

Siste ti kamper mellom lagene på Åråsen

TurneringHjemmelagBortelagResultatGlimts målscorere
Eliteserien 2023LillestrømBodø/Glimt1 - 2Moumbagna (2)
NM 2022LillestrømBodø/Glimt1 - 0
Eliteserien 2022LillestrømBodø/Glimt1 - 4Saltnes, Espejord, Vetlesen, Pellegrino
Eliteserien 2021LillestrømBodø/Glimt0 - 1Botheim
Eliteserien 2019LillestrømBodø/Glimt0 - 0
Eliteserien 2018LillestrømBodø/Glimt1 - 1Fardal Opseth
Eliteserien 2016LillestrømBodø/Glimt1 - 1Jevtovic
Eliteserien 2015LillestrømBodø/Glimt3 - 0
Eliteserien 2014LillestrømBodø/Glimt4 - 0
Eliteserien 2009LillestrømBodø/Glimt2 - 2T. Rønning, Johansen